Persienner används för att täcka fönster. Dessa består vanligtvis av långa tygremsor eller styvt material. Blind blockerar sikten och det är därför det kallas rullgardin. Fönstergardiner minskar värmen från solljus. Vass har också använts som persienner av forntida egyptiska faraoner. Fönstergardin kan manövreras manuellt eller med strömbrytare eller fjärrkontroll. rullgardiner

Det finns olika typer av persienner nuförtiden. Huvudkategorierna är:

Solida persienner
Solida persienner är allmänt kända som skärmar eftersom de bara kan höjas eller sänkas.

Lamellgardiner
Den vanligaste sorten är lamellgardinen. Lamellgardiner är gjorda av horisontella metall- eller vinyllameller förbundna med strängar på ett sådant sätt att dessa lameller kan rotera och ljus kan passera igenom. Lamellerna roteras upp till 170 grader för att stoppa ljuset från att komma in eller dras upp för att helt avslöja fönstren. Lamellgardiner kan även användas i horisontell riktning. Vertikala persienner består av lameller av förstyvat tyg, plast eller metall som hänger från ena änden till den andra. Lamellerna roteras upp till 90 grader för att låta ljuset passera och det kan vikas till ena sidan av dörren för att avslöja det helt. Vertikala persienner är bra eftersom de effektivt kan kontrollera hur mycket naturligt eller yttre ljus som kommer in i ett rum, eftersom lameller också kan stängas tätt.

venetiansk
Persienner är persienner med horisontella lameller, en lamell ovanför en annan. De hänger genom klädremsor eller i snören som kan plocka upp dem tillsammans till 180 grader. De kan ställas in på 3 olika sätt:

* Överlappande med ena sidan inåt
* Överlappning med andra sidan inåt
* Ingen överlappning alls vänd ena sidan inåt

Det finns hål i varje lamell för att föra lyftlinan från varje lamell. För att öppna persiennerna dras dessa lyftsnören och botten av persiennerna rör sig uppåt på grund av att lamellerna staplas på varandra när persiennen höjs. Persienner är vanligtvis av metall eller plast. Lamellbredden varierar från 16-120 mm, vanligtvis är lamellbredden 50 mm.

Vissa andra sorter av persienner finns också. Dessa inkluderar minigardiner. Dessa är persienner med mycket smal spalt 1″ ungefär 25 mm bred, mikrogardiner (12 mm breda), jalusier, jalusier, brise soleil, Holland persienner, plisségardiner, bikakegardiner, romerska gardiner och rullgardiner.

Bilpersienner
Bilpersienner används i bilar för att skydda mot solen. Dessa persienner är mycket lätta att använda. De kan fästas med fästen på fönster eller på frontglas. Sugkoppar och statiska clings används för att fästa persienner på bilfönster och fram- och bakglas.

Material som används för att göra persienner

Persienner kan tillverkas av en mängd olika material och på många olika sätt. Tyg och trä är de vanligaste materialen som används för att göra persienner.

Tyg
Tygtillverkade persienner inkluderar romerska persienner, rullgardiner, österrikiska persienner.

Trä
Träpersienner inkluderar persienner och pinoleumgardiner.

Persienner kan tillverkas av andra material än trä och tyg, såsom material som liknar trä, metall eller plast och konstgjorda syntetiska material.