En dag ble jeg oppringt fra kredittkortselskapet mitt dagens tilbud og spurte meg om jeg kunne tenke meg å øke kredittgrensen min ved å låne opp til $9000 til spesialrenten på 15,9 %.

Operatøren uttalte: “Kredittkortrenten din vil da være lav 15,9%. Hvor mye vil du overføre i dag for å dra nytte av dette tilbudet? Har du noen høyrentelån du ønsker å betale ned og redusere betalingene dine? ”

Dagen før hadde jeg ringt tilbudsugen  dem for å få to falske forsinkelsesgebyrer tatt av kontoutskriften min. Jeg måtte også få ned renten min tilbake til min vanlige rente i stedet for “straffesatsen” (22,9 %) de belaster alle som kommer for sent, går glipp av en betaling eller går over kredittgrensen.

Jeg lurte på om prisen min ble endret tilbake til den vanlige prisen, og spurte operatøren hva min nåværende pris var. Hun sa at den var på 12,9 %, som var min vanlige rente for dette kortet.

Jeg har en del gjeld på andre kort (det hjelper med kredittvurderingen min å foreta regelmessige betalinger), men all annen gjeld jeg har er til lavere priser enn dette kortet. Jeg nevnte at jeg ikke hadde noen annen gjeld som hadde en høyere rente enn det hun tilbød.

Hun svarte da at jeg bare kunne ta pengene som et kontantforskudd og gjøre hva jeg ville med dem.

Så jeg spurte henne om jeg forsto riktig hva hun tilbød. “Så du tilbyr å øke renten min hvis jeg kommer videre i gjeld ved å få et kontantforskudd?”

“Ja, du kan ha opptil $9000 og gjøre hva du vil med de ekstra pengene,” svarte hun. Jeg ble moret over at hun sa at jeg kunne “ha” ikke “låne” pengene og det ville være “ekstra kontanter” i stedet for “tilleggsgjeld”. Men hun er tross alt i salg og ordene «ha» og «ekstra kontanter» er mye mer fristende enn de mer realistiske alternativene – «lån» og «tilleggsgjeld».

Jeg sa høflig til henne at jeg ikke var interessert i å heve renten eller låne mer penger, «men takk uansett».

Jeg lurte så på hvor mange andre som ville hoppet på muligheten til å sette inn en rask $10 000 til den “lave” raten på 15,9%.

Jeg var også underholdt at hun oppmuntret meg til å betale ned høyrentegjelden min med disse pengene. Vel, etter mine standarder er 15,9 % høyrente gjeld. Riktignok er det ikke 24-25% belastet av varehus, men likevel var det mer enn jeg ble belastet for øyeblikket på noen av mine andre kort.

Burde ikke et tilbud som ville appellere til meg være et som tilbød meg penger til en lavere pris? Tilbudet hennes virket bakvendt. Hun prøvde å lokke meg med visjonen om “ekstra penger” i hånden til å gjøre hva jeg ville.

Jeg brukte et øyeblikk på å gjøre litt økonomisk regnestykke (den viktigste typen) på dette tilbudet, og fant ut at hvis jeg hadde en gjeldende saldo på det kredittkortet på $4000 til min nåværende rentesats på 12,9%, ville jeg betale rundt $43 i måneden i rentekostnader.

Hvis jeg hadde akseptert tilbudet hennes om ytterligere $9000 på 15,9 % (og jeg mistenker at min vanlige sats på 12,9 % også ville ha steget til 15,9 %), ville jeg betalt rundt 172 dollar i måneden, nøyaktig 4 ganger hva jeg er betaler for øyeblikket. Hvis jeg betalte $200 i måneden for å betale ned denne gjelden, ville jeg betale i over 12 og et halvt år.