Cercetările au arătat că 85% din populație a avut contracturi musculare. Contracturile musculare afectează mobilitatea, provoacă durere și pot reduce calitatea vieții unei persoane.

Ce sunt contracturile musculare?

Contracturile musculare sunt de fapt niste noduri care se găsesc de obicei pe spate, umeri și gât. Sunt benzi rigide de mușchi care au un centru dur, care este cunoscut ca nod sau trigger point. Contracturile musculare fac ca durerea să radieze dincolo de nod în mușchii din jur.

Ce cauzează contracturile musculare?

Contracturile musculare sunt complexe și au o varietate de cauze posibile:

· Ridicarea unor obiecte grele

· Stresul si oboseala cronica

· Postura incorecta

· Deshidratarea

· Obiceiurile alimentare nesănătoase

· Tulburările de somn

· Problemele articulare

Daca stăm la computer toată ziua, facand foarte puțină mișcare, fibrele musculare încep să se lipească una de cealaltă, formând un nod, o contractura. Postura proastă si stresul acumulat peste zi, afecteaza de asemenea mușchii noștri, acumuland toxine in jurul acestor noduri, iar in timp acestea se cronicizeaza , formand țesut cicatricial.

Care sunt simptomele contracturilor musculare:

Durerea este simptomul principal al contracturilor/ nodurilor musculare. Deoarece toată lumea experimentează durerea în mod diferit, simptomele pot diferi de la persoana la persoana. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor simt nodurile musculare tensionate sau denivelate, avand o senzație de durere.

În funcție de locul în care este localizat nodul muscular, acesta poate provoca dureri in alte zone, aparent fără legătură. De exemplu, un nod muscular in zona gâtului poate trimite durere în baza craniului, provocând o durere de cap tensionată.

Cum se trateaza contracturile musculare?

Mai jos va prezentam cateva metode de a trata contracturile musculare:

  • Stretching
  • Kinetoterapie
  • Acupunctura
  • Gimnastica
  • Masaj 

Indiferent de opțiunea pe care o alegeți, scopul principal este de a reduce sau disipa nodul muscular, pentru a reduce durerea prin eliberarea țesutului înnodat și calmarea nervilor inflamați.


Cum poti preveni aparitia contracturilor musculare? 

 

Deoarece nodurile musculare sunt rezultatul suprasolicitarii, stresului, a posturii proaste, a oboselii etc., riscul de a face un nod muscular poate fi redus prin odihna, corectarea posturii, reducerea stresului si implementarea unor obiceiuri de viata sanatoase. 

Iată câteva sfaturi:

• Îmbunătățiți-vă postura stând într-o poziție relaxată, cu umerii înapoi și în jos. 

• Profită de diverse momente de-a lungul zilei pentru a te odihni și a încorpora exerciții fizice în rutina ta.

• Nu exagerați când ridicați obiecte grele. Cereți ajutor, inainte de a ridica, stati cu spatele drept, si lasati-va in jos din genunchi, fara a va apleca doar spatele

• Dacă slujba vă cere să stați aproape toată ziua, faceți pauze regulate de întindere a intregului corp, pentru a preveni ca mușchii să faca aceste noduri.

• Asigurați-vă că dieta dumneavoastră include un amestec sănătos de calciu, potasiu și magneziu și beți multă apă pentru a vă menține organismul hidratat.

Puteti trata contracturile musculare acasa?


Deși vă recomandăm să mergeti la un specialist, incercați să urmați acasa această tehnică simplă: 

• Localizați nodul din mușchi, folosind degetele, si masați-l ușor.

• Concentrați-vă pe slăbirea mușchiului strâns apăsând ferm și făcând cercuri mici.

• Dacă îți este dificil să atingi nodul muscular localizat pe spate, gât sau umeri, poți încerca să folosești o minge de tenis sau o rolă de spumă pentru a aplica presiune pe nod. Faceti miscari încete înainte și înapoi pentru a elibera tensiunea.

Ce masaje sunt cele mai potrivite pentru reducerea contracturilor musculare?


Daca nu ati mai facut de mult timp masaj, prima recomandare este sa incepeti cu un masaj Hollistic Therapeutic, care va avea ca principal obiectiv localizarea acestor noduri musculare, desfacerea acestora si ameliorarea durerii. In functie de cat de mari si vechi sunt acestea este posibil sa fie nevoie de mai multe sedinte. La Lotus Spa folosim in acest masaj ulei esential decontracturant, care ajuta la incalzirea muschilor si la eliberarea tensiunilor musculare. Terapeutul maseur va insista in zonele cu probleme, in care a identificat prezenta contracturilor musculare, încălzind mușchii si eliberând tensiunea din zona respectivă folosind diverse tehnici de masaj terapeutic, pentru a reduce inflamatia si a reduce durerea.

Daca obișnuiti să mergeți des la masaj, iar corpul este obișnuit cu masajul, atunci vă recomandăm să alegeti un masaj Deep Muscle Tonic sau Pressure Point Therapy. Ambele sunt masaje în care se aplică o presiune mare, mergând in profunzimea fasciei musculare, reducând contracturile si tensiunile musculare. Masajul Deep Muscle Tonic cuprinde de asemenea elongatii si stretching in timpul terapiei, ce ajută la îmbunatatirea mobilitatii articulatiei si alungirea fibrelor musculare.

In terapia Pressure Point terapeutul aplică pe punctele declansatoare (trigger points) o presiune mare pentru cateva secunde, pentru a reduce fluxul de sange, eliberand apoi acest punct permitand sangelui sa invadeze tesutul muscular, oxigenându-l. Prin aceasta tehnica se amelioreaza durerile si se re-echilibreaza fluxul de energie care circula prin meridianele din organism.

În concluzie, contracturile musculare din orice zonă a corpului sunt dureroase și pot cauza neplăceri. Acum că știți ce sunt, ce le cauzează și cum să le tratați, sperăm că vă veți reusi să le preveniți și să vă bucurați mai mult de activitățile de zi cu zi.