Orthodontie is een tak van de tandheelkunde die zich richt op het verbeteren van de posities van tanden en kiezen. Orthodontie wordt vaak gebruikt om verkeerde bijt, scheve tanden, kleine kiezen en overbeet of onderbeet te behandelen. Orthodontie is een effectieve manier om de gezondheid en uitstraling van uw gebit te verbeteren, en veelal is er keuze genoeg tussen specialisten. Voornamelijk stedelijke gebieden hebben vaak een ruim aanbod in praktijken en behandelaren. Zo is er ook veel aanbod in orthodontie Rotterdam waar u kunt worden geholpen.

 

Wat doet een orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in het plaatsen van orthodontische beugels en het behandelen van verkeerde tand- en kaatsposities. Orthodontisten hebben specifieke opleiding en training gevolgd om deze behandelingen uit te voeren, en ze zijn daarom de beste keuze voor het uitvoeren van orthodontische behandelingen.

Er zijn vele verschillende soorten orthodontische beugels die worden gebruikt voor het verbeteren van tand- en kaatsposities, waaronder:

 1. Traditioneel: Traditionele beugels zijn de meest bekende vorm van orthodontische beugels. Ze bestaan uit metalen beugels die aan de buitenkant van de tanden zijn bevestigd en die druk uitoefenen om tanden en kiezen naar de juiste positie te verplaatsen.
 2. Transparant: Transparante beugels, zoals Invisalign beugels, zijn sterk gegroeid in populariteit in recente jaren. Ze zijn transparant en op maat gemaakt, waardoor ze minder opvallend zijn dan traditionele beugels.
 3. Ceramisch: Ceramische beugels zijn beugels die zijn gemaakt van porselein en die worden gebruikt om tanden en kiezen te verplaatsen. Ze zijn minder zichtbaar dan traditionele beugels omdat ze de kleur van het tandglazuur nabootsen.
 4. Linguaal: Linguale beugels zijn beugels die aan de binnenkant van de tanden worden bevestigd, waardoor ze onzichtbaar zijn.

Orthodontiebehandelingen kunnen enkele maanden tot zelfs enkele jaren duren, afhankelijk van de ernst van de verkeerde tand- en kaatspositie. Tijdens de behandeling zult u regelmatig terugkeren naar de orthodontist Rotterdam voor controle en om de beugels aan te passen.

 

Vragen over orthodontie of over beugels?

Om u alvast verder te helpen hebben wij enkele veelgestelde vragen betreft orthodontie en beugels onderstaand weergeven en beantwoord:

 • Wat zijn beugels en waarom zijn ze nodig? | Beugels zijn orthodontische apparaten die worden gebruikt om tanden en kiezen op de juiste plek te zetten. Ze zijn nodig om verschillende tandheelkundige problemen op te lossen, zoals scheve tanden, overbeet, onderbeet, verkeerde afstand tussen tanden en kiezen, enz.
 • Hoe werkt het plaatsen van beugels? | Een orthodontist beoordeelt eerst de mond en bepaalt welke behandeling nodig is. Daarna worden de beugels op maat gemaakt en geplaatst. Het plaatsen van beugels duurt meestal ongeveer 30 minuten.
 • Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie met beugels? | De duur van de behandeling met beugels varieert afhankelijk van het soort beugel en de complexiteit van de tandheelkundige problemen. Gemiddeld duurt het tussen de 6 maanden en 2 jaar om de gewenste resultaten te bereiken.
 • Zijn beugels pijnlijk? | Sommige mensen ervaren pijn of ongemak in de eerste dagen na het plaatsen van beugels. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen een paar dagen.
 • Kunnen beugels beschadigen tanden of kiezen? | Beugels kunnen in het begin enige druk uitoefenen op tanden en kiezen, maar dit is normaal en verdwijnt na verloop van tijd. Als beugels op de juiste manier worden geplaatst en gehandhaafd door een orthodontist, zullen ze geen schade aanrichten aan tanden en kiezen.
 • Kunnen beugels worden verwijderd tijdens het eten of drinken? | Het is niet aanbevolen om beugels te verwijderen tijdens het eten of drinken. Als u beugels heeft, is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen en dranken te vermijden die de beugels kunnen beschadigen of vervormen.
 • Hoe zorg ik voor mijn beugels? | Het is belangrijk om beugels regelmatig te poetsen en de orthodontist regelmatig te bezoeken om de vorderingen te controleren en eventuele aanpassingen te maken.
 • Hoeveel kosten beugels? | De kosten van beugels variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort beugel en de duur van de behandeling. Raadpleeg daarom van te voren uw behandelaar en eventueel uw verzekering om te kijken welke kosten worden gedekt.