Benzin haveredskaber udfører nemt deres elektriske ækvivalenter. I det lange løb giver de også mere økonomisk mening, fordi selvom det er 2-3 gange dyrere, hvis det er velholdt, kan et værktøj fra en velrenommeret fabrik holde gartneren hele haveglad livet.

Mange mennesker bliver dog udsat for at købe en gasdrevet plæneklipper eller trimmer på grund af, hvad de opfatter som komplicerede og dyre vedligeholdelsesprocedurer. Dette er dog en myte og ikke en god grund til at foretrække et ringere, omend billigere elværktøj.

Til at begynde med er de fleste vedligeholdelsesopgaver et spørgsmål om at vende værktøjerne en gang om året til et anstændigt værksted for små værktøj. Omkostningerne til regelmæssig vedligeholdelse bør ikke være langt over $50 – $100 for hvert værktøj om året. Dette bør passe ind i den gennemsnitlige husejers havebudget. Hvis propper, olie og filtre m.m. udskiftes til tiden, så burde der for den almindelige husgartner næppe være behov for dyre reparationer.

Ind imellem den årlige tur til værkstedet er der en række enkle tiltag, som enhver kan tage, for at sikre, at maskinerne fungerer korrekt og effektivt. Det vigtigste er at rense luftfiltrene så regelmæssigt som muligt.

*De fleste 4-takts plæneklippere har et luftfilter af papir, der blot skal have et enkelt knald på fortovet for at fjerne snavs og avner. Dette tager cirka 1 minut, men hvis det gøres efter hver klipning, vil det sikre optimal filtrering, indtil det er tid til at udskifte filteret. (Sædvanligvis mellem 25-50 arbejdstimer)

*På samme måde skal luftfiltrene til 2-takts motorværktøjer som trimmere, blæsere og hækkeklippere regelmæssigt rengøres. Det er normalt svampefiltre, som kan skylles i noget benzin for at opløse de olier, der har samlet sig. Hele operationen bør tage dig omkring 2 minutter, selvom filteret skal være helt tørt, før det returneres til maskinen. Sørg også for at bære gummihandsker for beskyttelse.

*En anden opgave, der vil tage mellem 1-2 minutter af din værdifulde tid, er at indsætte fedt i aksen på trimmere og hækkeklippere. Læs instruktionsbogen omhyggeligt for at finde de punkter, der kræver smøring. Undladelse af at gøre det vil reducere værktøjets levetid alvorligt, hvilket er en skam for de 2 minutters arbejde, der kræves hver time eller deromkring af driftstid.

“Min plæneklipper vil ikke starte”

Dette er et almindeligt omkvæd i begyndelsen af foråret blandt husejere. Årsagen er uvægerligt manglende tømning af benzintanken i begyndelsen af vinteren, eller i begyndelsen af en længere periode, hvor plæneklipperen ikke vil være i brug. Hvis du ikke kan suge benzinen ud, skal du blot køre maskinen, indtil gassen er løbet ud. Alternativt, og helst ud fra et gas-emissionssynspunkt, kan du bede værkstedet om at gøre det som en del af det årlige vedligeholdelsesprogram.

Måske er der en række opgaver, såsom rengøring af luftfinnerne på en plæneklipper med en luftstråle eller slibning af knive, som den almindelige husgartner ikke ønsker at udføre. Disse kan som nævnt udføres af en fagmand. Ikke desto mindre er det klogt at rådføre sig med brugsanvisningen for at sikre, at der ikke går glip af noget.